Mer om rallylydighet

Rallylydighet er en utfordrende og spennende hundesport som består av mange forskjellige øvelser, totalt 66 fordelt på fire klasser. I rallylydighet er vi ute etter glede og godt samspill mellom hund og fører.
En bane i rallylydighet består av 15- 20 øvelser. Når man kommer oppover i klassene kommer det også noen agility hinder i banen og noen freestyle øvelser.

I klasse 1 føres hunden i bånd og utøveren har 4 min på seg.
I llasse 2, 3 og ELITE er hunden uten line og halsbånd og vanskelighetsgraden stiger. Skiltene blir vanskligere etter hvert som ekvipasjen avanserer i klassene.  Og tiden går ned til 3 min for føreren. Man kan oppnå championat i eliteklassen. Da må man i tillegg ha minimum Good på en utstilling etter at hunden er fylt 15 md. Hunden må være 9 mnd for å kunne starte i rallylydighet.  Tisper med løpetid er kun tillatt i elite klassen.

Det blir innimellom også satt opp en uoffisiell rekruttklasse hvor man kan belønne hunden noen steder underveis i banen. Her har føreren 4 minutter på seg som i klasse 1.

Akkurat som i agility er banene nye hver gang slik at fører aldri vet hvilke kombinasjoner som kommer. Alle øvelsene burde derfor trenes inn før man går ut på en bane.

I rallylydighet starter alle med 200 poeng. Man mister poeng etterhvert ved at man f eks har stramt bånd, skjeve sitter, uriktig utført øvelse, eller at fører rett og slett går seg bort i banen. Det trekkes fra 1-5 poeng per feil.
Ved hinderpasseringene gjelder samme regler som i agility med hensyn til vegringer og riv.

Man må ha god kontakt med hunden sin for å komme igjennom en rally bane, og rallylydighet er en sport som fremmer den gode kontakten mellom fører og hund, da det er lov å prate med/rose hunden underveis.

Mer informasjon om Rally-lydighet :
www.rally-lydighet.com